60+ träffar

BeregnerEmergency & trauma
Trauma Score och Injury Severity Score (TRISS)

Kombinerar fysiologisk (Revised Trauma Score) och anatomisk (ISS) skadeallvarlighetsgrad med ålder och skademekanism för att förutsäga överlevnad. trauma ISS RTS survival probability Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Pediatrisk trauma BIG-Score

Baseöverskott, INR och GCS för mortalitetsprediktion efter pediatriskt trauma. trauma paediatric mortality base deficit INR GCS Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Revised Trauma Score (RTS)

Fysiologiskt allvarlighetspoäng vid trauma som förutsäger överlevnad. RTS trauma triage Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
ABC-Score för massiv transfusion

Predikterar behov av massiv transfusion vid trauma. trauma massive transfusion FAST haemorrhage Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Alvarado-Score för akut appendicit

Förutsäger sannolikheten för akut appendicit (MANTRELS). appendicitis MANTRELS abdominal pain Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Boston-kriterier för synkope

Screenar för högriskfynd efter synkope på akutmottagningen. syncope emergency department risk stratification Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Canadian C-Spine Rule

Om halsryggsavbildning behövs efter trubbigt trauma. cervical spine neck trauma clearance CCR Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Canadian CT Head Rule

Behov av skallCT efter lindrigt skalltrauma. head injury concussion CT head traumatic brain injury Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Canadian Syncope Risk Score (CSRS)

Predikterar allvarliga händelser inom 30 dagar efter synkope på akutmottagningen. syncope emergency department arrhythmia Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
HEAVEN-kriterier för svår akut luftväg

Sex sängkantsfaktorer som predicerar misslyckat första intubationsförsök vid akut intubation. airway emergency intubation RSI first-pass success Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Mangled Extremity Severity Score (MESS)

Predicerar räddningsbarheten hos en allvarligt skadad extremitet. MESS limb salvage amputation trauma vascular injury Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Newsom-Score för icke-traumatisk bröstsmärta

Identifierar patienter med bröstsmärta på akutmottagningen där en screeninglungröntgen rimligen kan avvaras. chest pain chest x-ray clinical decision rule Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
NEXUS Chest CT-beslutsinstrument

Identifierar patienter med trubbigt våld där DT thorax säkert kan undvikas. NEXUS chest CT blunt trauma thoracic injury Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
NEXUS Head CT-instrument

Selekterar patienter med trubbigt huvudtrauma som säkert kan avstå från DT hjärna. NEXUS II head CT blunt head injury intracranial injury Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Ottawa Heart Failure Risk Scale (OHFRS)

Uppskattar risken för allvarlig biverkan inom 14 dagar hos akutmottagningspatienter med akut hjärtsvikt. heart failure emergency department disposition Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Ottawas fotleds- och fotregler

Avgör behov av fotleds- eller fotröntgen efter skada. ankle foot Ottawa radiograph Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Ottawas knäregel

Avgör behov av knäröntgen efter akut skada. knee Ottawa radiograph Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Parklandformeln för brännskador

Kristalloid vätskevolym under de första 24 timmarna efter en brännskada. brännskador Parkland vätskeresuscitering TBSA Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
PECARN-algoritm för skallskada hos barn

Stratifierar risk för kliniskt betydelsefull traumatisk hjärnskada efter lindrigt skalltrauma. PECARN head injury ciTBI pediatric CT head Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Pediatric Appendicitis Score (PAS)

Skattar sannolikheten för appendicit hos barn med buksmärta. appendicitis PAS pediatric abdominal pain Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Pediatrisk traumascore (PTS)

Skadegrad och triagepoäng för skadade barn. trauma paediatric triage PTS Tepas Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
PedSRC-regel för trubbigt buktrauma

Identifierar barn med mycket låg risk för intraabdominell skada. abdominal trauma paediatric IAI CT Streck Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Pittsburgh-knäreglerna

Avgör behov av knäröntgen efter trubbigt trauma eller fall. knee Pittsburgh radiograph Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Ribscore

Radiologisk poäng som predicerar pulmonella komplikationer efter revbensfrakturer. rib fracture chest trauma pneumonia Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
RIPASA-Score för akut appendicit

Klinisk sannolikhet för akut appendicit (validerad i asiatiska populationer). appendicitis RIF pain RIPASA abdominal pain Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
STONE-Score för okomplicerad uretärsten

Förutsäger sannolikheten för okomplicerad uretärsten vid flanksmärta. renal colic ureteral stone nephrolithiasis flank pain STONE Emergency & trauma

BeregnerEmergency & trauma
Vancouver Chest Pain Rule

2-timmarsregel för uteslutning som möjliggör tidig hemgång vid lågriskbröstsmärta på akutmottagningen. chest pain 2-hour rule out Vancouver rule ACS Emergency & trauma

BeregnerCritical care
Chockindex

Hjärtfrekvens dividerat med systoliskt blodtryck för att flagga dold chock. shock index haemorrhage trauma sepsis Critical care

BeregnerNeurology
Glasgow Coma Scale (GCS)

Medvetandegrad utifrån öppnande av ögon, verbalt och motoriskt svar. GCS koma medvetande skalltrauma trauma Neurology

BeregnerNeurology
Simplified Motor Score (SMS)

Förkortad motorisk komponent av Glasgow Coma Scale för snabb triage vid skalltrauma. SMS head trauma GCS motor score prehospital Neurology